Cavusfoden og nyt produkt i webshoppen.

Posted on 24. okt, 2016 by in Ikke kategoriseret

Der kommet et nyt produkt i 2 størrelser og 2 hårdheder i webshoppen: wwwbiomekaniskefodterapeutindlæg.dk

Medial Opfyld.

med-flanges-medium.jpg

 

Det nye produkt er en svangdel, der kan pålimes en eksisterende sål – f.eks. et BiomekaniskFodterapeutIndlæg, når du ønsker at fylde op og støtte i svangen ved f.eks. en hulfod. Produktet fås i 2 størrelser Lille og Stor, samt i Soft og Middelfast.

Sådan kan det se ud, når det er pålimet en præfabrikeret sål:

 

saal-med-med-flange-medium.jpg

Cavus/hulfoden.

Som de fleste er bekendt med, er jeg modstander af forsøg på at tippe foden med lateral dublering/kile. Disse varus bagfødder kan efter min mening ikke tippes uden at lave stor ravage højere oppe – f.eks. i knæ, hvor der ofte er genu varum. Disse rigide fødder skal i stedet støttes, så der kommer en større belastningsflade og overpronation undgås. Dette gøres først og fremmest med en kile medialt under varushælen. Dernæst en kile og/eller bjælke til forfoden, som ofte er i valgus eller med en plantarflekteret 1. stråle – nogle gange en kombination af de 2.  Til sidst er det en rigtig god ide at støtte svangen. Når hulfoden har en god støtte nedsættes den forstærkende kraft, der er i denne fejlstilling, fra m. peroneus longus, som opretholder og forværrer varusstillingen af bagfoden og gør 1. stråle endnu mere plantarflekteret.

Når hælen rammer underlager overinverteret – som ved bagfod varus er der “lagt i ovnen” til overpronation for at bringe mediale fodrand i underlaget. Lægges der materiale under laterale side af hælen, vil det forårsage endnu mere pronationsmulighed.

Én af de muligheder kroppen har for at kompensere for dette, er ved at erhverve en plantarflekteret 1. stråle, der kan stoppe denne overpronation. Det sker ved at 1. stråles caput rammer underlaget før 5. caput.

Når 1. stråle er mobil, vil den bevæge sig op over niveauet for de øvrige capites og belastningen vil flyttes lateralt. Der kommer markant callositet på caput af 2. metatars, ofte smerter mellem caput af 1. og 2. pga 1. stråles øgede bevægelse og fascitis plantaris. Der kan ikke afvikles over hallux, da 1. stråle nu er dorsalflekteret, og der derfor er der ikke bevægelse nok i 1. metatarsophalangealled.

Mår den plantarflekterede 1. stråle er semirigid, kan 1. caput ikke bevæges over niveau af de små capites og derfor sker der mindre bevægelse mellem 1. og 2. caput og risikoen på bursitis og neuritis der er nedsat, samt 2 caput er ikke udsat for belastning. Ikke nok med at der kommer callositet på caput af 1, så er sesamknoglerne udsatte for voldsom belastning (især den tibiale), da den bliver presset ekstra hårdt i underlaget af de kræfter,der everter bagfoden. Ofte kan metatarsalleddet kompensere for bagfodens eversion ved at invertere tilsvarende, og derved vil midtstansfasen og afsætsfasen kunne fungere normalt.

Når 1. stråle er rigid, stoppes pronationen brat, når 1. caput hamrer i underlaget, og hele belastningen tippes helt over på caput af 5, så afviklingen sker over laterale fodrand. Hælen er inverteret gennem alle faser. Hele underekstremiteten er i højrisiko for skader. Der er callositet under 1. og 5. capites – sommetider under 4., hvis 5. stråle er mobil. Knystsmptomer 5. caput. Interdigitale neuromer og intermetatarsale bursitter.Metatarsus adductus og digitale kontrakturer – førende til klostillede tæer.

Overvejelser ved indlægsbehandling.

Pronationen skal stoppes fra bagfoden med en medial kile under hælen på lige så mange grader, som bagfoden står i varus. Er. 1. stråle plantarflekteret, skal der laves plads til caput af denne nede i materialet. Er det ikke nok, skal der lægges en bjælke under de øvrige capites. Husk at i biomekanik taler vi hele tiden om at flytte underlaget op til den neutrale fod.

Læg en kommentar.

Er der uklare punkter, eller noget, der ønskes uddybet kan du skrive i kommentarfeltet, eller skrive til mig ved at besvare dentilsendte mail.

Leave a Reply