Overvejelser i forbindelse med fremstilling af indlæg til børn.

Posted on 27. maj, 2016 by in Ikke kategoriseret

Når børn klager over smerter i fødder og ben, er det vigtigt, at vi fodterapeuter undersøger for fejlstillinger og véd, hvornår de forskellige “vrid” (som er beskrevet i de tidligere blogindlæg i serien om børnefødder) er helt normale for alderen.

Fleksible platfødder og evidens.

De symptomatiske fleksible platfødder er vigtige at behandle med indlæg, da der er evidens for, at smerter mindskes eller forsvinder. Brug af indlæg forbedrer over tid signifikant fodsmerte og -funktion. Når indlægget er designet til at stabilisere hælen, tilføre support til mediale længdebue og reducere hyperpronation er det effektivt til kontrol af smerte hos de børn, der bruger det.

Nogle studier har påvist en øjeblikkelig forbedring af calcaneus´ position i stående hvilestilling, når foden var understøttet med et indlæg som beskrevet ovenfor. Denne hvilestilling samt fodaftrykket er også observeret forbedret over tid som effekt af indlæg.

De asymptomatiske fleksible platfødder er mere kontroversielle, da mange mener, at de normaliseres i løbet af barndommen. Derfor er der igen nogle, der mener, at de absolut ikke må indlægsbehandles, fordi der ikke er bevis for, at det har effekt. Andre mener, at der er alt for store risici for blivende skader på de bløde knogler og ligamenter i fødderne (her skal nok også ses på sværhedsgraden). Disse fødder, der ikke indlægsbehandles, bør dog stadig observeres for, om de virkelig forbedres eller om sværhedsgraden tiltager.

Mange børn (der virker asymptomatiske) deltager ikke i leg og løb, hvilket efter min mening, er et symptom.

En af de primære behandlingsformer ved fleksible platfødder er indlæg (også selvom nogen ikke mener, det er nødvendigt pga. det normale udviklingsforløb).

Andre fejlstilling, der behandles med indlæg.

Alle de fejlstillinger der fører til hyperpronation, og når der er symptomer fra fødder og underekstremiteter. F.eks. nedsat bevægelse i ankelleddet, apofysitis calcanei og andre typer “vokseværk”, som smerter i lægge eller Osgood schlatter.

Indlægget.

En høj hælskål med støtte til svangen – den høje side må gerne forsætte medialt, så denne mediale flange er med til at holde foden tæt på neutral stillingen.

Det bedste er, at fremstille indlægget efter afstøbning. Naturligvis med foden placeret i neutral stilling. Gipsmodellen forberedes på normal vis med en smule gips for plads til bløddele. Bedst er det at bruge tyndt materiale til skallen, så sålen fylder mindst muligt. Den færdige sål må ikke være rund under bunden. Der skal fyldes materiale på hældelen, så den kan slibes i 0 grader (eller andet ønsket antal grader).

En præfabrikeret sål med høj hælskål og medial flange kan også udmærket benyttes og tilrettes præcist til barnet.

Krav til indlægget.

  • Tilpasse de strukturelle deformiteter
  • Tilføre rigiditet for kontrol men tilpasse fodens naturlige form
  • Skabe postural alignment mellem fod og ben
  • Forbedre barnets gang

Et dynamisk indlæg skal hjælpe med at genskabe struktur og supportere mediale og laterale fodsøjler. Hovedformålet er at kontrollere graden af pronation i subtalarleddet. Derved genskabes støtten og alignment af ankelleddet. Ved enten at øge supinationsmomentet eller nedsætte pronationsmomentet opnås det ønskede resultat.

  1. tibialis posterior er en vigtig stabilisator af foden ved stand og gang. Ved brug af indlæg med svangstøtte forøges udvalgt aktivering af musklen og har en positiv betydning for fodfunktion.

Supplerende behandling.

Indlægsbehandling af børn skal altid suppleres med vejledning og øvelser. Når fodterapeuten står med de biomekaniske fund, starter behandling af barnet som oftest med undervisning af forældrene, så de bliver gjort bekendt med, om barnet følger det normale udviklingsforløb eller ej. Samtidig bør de gøres opmærksom på, at behandling forbedres med forskellige former for øvelser og korrekt fodtøj.

Fodtøj.

Fodtøj er som altid vigtigt at informere om. Selvfølgelig véd vi fodterapeuter alt om fodtøj, men vil lige præcisere at sålen skal være fast, så indlægssål og pronation ikke forskyder medial side af fodtøjet. Skal naturligvis sidde fast på foden, og det må gerne gå op omkring ankelleddet, så det endnu underudviklede skellet får strukturel støtte.

Øvelser.

Hovedfokus bør være på stræk af stramme strukturer og styrkelse af de svage komponenter samt forbedre proprioception og kropslig balance. Barfodsgang er naturligvis også godt.

Dette var det sidste indlæg i serien om børnefødder.

Leave a Reply