Jeg var rystet.

Posted on 13. apr, 2016 by in Ikke kategoriseret

For et par uger siden var jeg i en fodboldklub for at tale om hælsmerter. Der var 15 drenge på ca. 12 år og alle havde større eller mindre gener omkring hæle og/eller achillessene.

Kun en enkelt havde næsten normale fødder, normal tibia torsion og normal hofterotation. Han havde kun brug for et hælløft til aflastning af achillessenen, indtil den kan følge med i forhold til hælknoglens midlertidige grokraft. Alle de øvrige hyperpronerede i forskellige grader, men kun få havde toe-in.

Da jeg kørte hjemad, var jeg lidt rystet over, at der var så massive gener, som der var. En dreng har haft ondt i achillesenen gennem måneder, fået bl.a. laserbehandling uden nævneværdig effekt og har måttet neddrosle træningen for at kunne spille med i en del af en kamp.

De vil alle bare så gerne både træne og spille.

Denne omtalte dreng har også et par indlæg fra samme fysioterapeut: en hel flad sål med et løft midt i svangen, der giver vabler. Løftet sidder for langt fremme, og der er ingen kile til hverken bagfod varus eller forfod varus, som drengen også har.

Laserbehandling kan have nogen effekt på gener forskellige steder, men er efter min bedste overbevisning symptombehandling. For mig er det vigtigt at finde årsagen til f.eks. hyperpronationen, så den kan stoppes.

Hvilke fejlstillinger er der?

En grundig fod- og benundersøgelse er nødvendig for at udrede årsag(er) til generne.

Er der fejlstilling af forfoden: Metatarsus adduktus eller metatarsus varus? Er der fejlstilling af bagfoden: bagfod varus? Er der løshed i talocrurallleddet? Er der forkert tibia torsion i forhold til alderen? Er der genu valgum eller genu varum? Er der femur anteversion? Er der in-toeing?

Dette er nogle af de spørgsmål, der er nødvendige at stille for at udrede et barn. Først herefter kan der tages stilling til indlæg og supplerende behandling – f.eks. øvelser.

Der er et kæmpe potentiale derude på børneområdet for os fodterapeuter. Vi skal bare se at komme i gang.

Serie Nyhedsbreve om børn.

Jeg iværksætter en serie Nyhedsbreve om børn og de forskellige fejlstillinger. Det første bliver om forfodens positioner.

Leave a Reply