Workshops i marts og mere om materiale under capites.

Posted on 16. feb, 2016 by in Ikke kategoriseret

Hvad sker der på workshop i biomekanik d. 12. og/eller d. 13. marts??

Vær opmærksom på tilmeldingsfrist d. 29. februar kl. 18.00.

Workshop I.

På workshop I ser vi især på 3 ting: a) bagfoden – især med subtalarleddet i neutral position, men vi kan også få nyttige oplysninger om stillingen i alm. stående stilling – det jeg kalder hvile-stilling. Denne stilling har først rigtig værdi, når vi også kender positionen af bagfoden med subtalarleddet i neutral position. b) Vi tegner en anterior linje på foden og ca. 1/3 op på crux. Denne linje er bl.a. nyttig både til kontrol af korrekt neutral position og som pædagogisk værktøj, når patienten skal forklares, hvorfor de har brug for indlæg. c) Vi ser på forfodens stilling, som kan være enten neutral, i varus eller i valgus. Derudover kan der være plantarflekteret 1. stråle, måske dorsalflekteret 1. stråle (som er relativt sjældent), men der kan også være en kombination af valgus/varus og plantarflekteret 1. stråle.

Når vi kan udrede de forskellige stillinger, ser vi naturligvis på, hvordan de behandles med indlæg og til slut forankres den erhvervede viden ved at fremstille et par biomekaniskeFodterapeutIndlgæg til hinanden.

Du kan komme direkte til tilmeldingssiden HER

Workshop II.

På workshop II ser vi på udviklingen af alignment af børnefødder (underekstremiteten). Vi ser på hvordan alt er indadroteret ved fødslen. Hvordan forfødder og distale del af tibia roterer, hvordan hele tibia strækkes, hvordan vinklen på collum femoris ændres og hvordan rotationen foregår af femur. Du lærer, hvordan tibiatorsion kan måles, hvilke grader, den skal være hvornår hos de små børn, og hvad der indlægsmæssigt kan gøres ved tilstanden. Du lærer, hvordan du måler hofterotation (hos både børn og voksne), om det er et ossøst eller et muskulært problem, og hvad din vejledning er til patienten.

Du kan komme direkte til tilmeldingssiden HER

Hvornår er det OK at lægge materiale helt ud under en enkelt caput eller under flere capites?

Når du har konstateret en svær rigid varus eller valgusstilling af forfoden, er det hensigtsmæssigt, at lade materiale forsætte ud under caput af henhodsvis 1. eller de små metatarser. Materialet må aldrig være lige så højt/tykt, som det materiale, der ligger under skafterne af metatarserne. Der skal altid være plads til at selve at caput rager længere ned i underlaget. Dette kan nemmest udlignes ved at benytter 2 kiler, således at den ene ligger under skafterne, og den anden er længere, så den når mere dist. – og ligger tættest på underlaget. Denne lange kile kan samtidig være i et andet materiale, som kan have en smule lavere shore. Kiler skal ALDRIG være bløde, men ligger de under caput, må de gerne være en smule fleksible. Dettet er naturligvis også gældende ved en rigid dorsalflekteret 1. stråle (som oftest ses efter en knystoperation), hvor det er nødvendigt at flytte underlaget op til foden, for at den ikke skal hyperpronere.

Store/kiler på mange grader under valgus forfødder er altid meget problematiske – men det vil jeg skrive om en anden gang.

Leave a Reply