Ledbevægelse nr. 3: midttarsalleddet

Posted on 14. dec, 2015 by in Ikke kategoriseret

Indlæg nr. 3 om ledbevægelse: midttarsalleddet.

I dag skriver jeg om Midttarsalleddet. Som ved de tidligere 2 emner starter indlægget med et overblik over den viden, der har været tilgængelig og anset de seneste mange år. I slutningen – ovre på min blog – fortsætter jeg med videnskabelige undersøgelser, der enten underbygger eller kommer med den seneste nye viden, der udvider vores forståelse af midttarsalleddet som et komplekst kombineret led med 2 akser.

Midttarsalleddet.

Midttarsalleddet – også omtalt som det transverse tarsal- og/eller choparts led – består af kombinerede ledforbindelser mellem talus-naviculare og calcaneus-cuboideum. Disse led deler midtfoden både vertikalt og horisontalt og danner en S-formet kurve, når der ses på leddet via et røntgenbillede fra lateralsiden.

Midttarsalleddet fungerer som en enhed, der giver mulighed for treplansbevægelse, der sker omkring 2 tydeligt adskilte akser: en skrå akse og en længdeakse. Selvom der er individuelle forskelle ligger den skrå midttarsalledsakse 52° i forhold til det transverse plan og 57° til det sagitale plan, mens midttarsalleddets længdeakse ligger 15° til det transverse plan og 9° til det sagitale plan.

Beliggenheden af den skrå akse giver mulighed for store grader af bevægelse i det sagitale- og transverse plan (dorsalfleksion/plantarfleksion og adduktion/abduktion) med få grader i det frontale plan (inversion/eversion). Fordi længdeaksen er tæt på det transverse- og sagitale plan, sker der næsten kun ren inversion/eversion her.

Midttarsalleddet kan sammenlignes med et trefacets subtalarled på den måde, at der er en ossøs blokeringsmekanisme, der forbygger overdreven bevægelse. Mens bevægelse imod supination begrænses af bløddelsbegrænsningsmekanismer, stoppes bevægelse mod pronation brat når den superio-proximale kant af den pronerende cuboideum kommer i kontakt med den dorsale (overhængende) kant på calcaneus. Yderligere pronation begrænses af stramninger fra forskellige ligamenter (især lange- og korte plantare ligamenter, springligamentet og ligamentum bifurcatum). Pronation udover dette punkt er ikke muligt uden at overstrække ligamenterne og subluxere calcaneo-cuboideumleddet. Midttarsalleddets låsningsmekanisme er ligesom subtalarleddets låsningsmekanisme et unikt menneskelig t træk, der gør gang på 2 ben mulig.

Lad os se lidt nærmere på de enkelte led i midttarsalleddet:

Talo-naviculareleddet.

Talo-naviculareleddet består af en konveks caput tali, der hviler i den konkave acetabulum navicularis. Talo-naviculareleddet klassificeres ofte som et “ball and socket” led (et frit bevægende led, hvor kuglen på den ene knogle passer ind i en runding på den anden knogle) pga. dets konveks/konkave form, hvilket ikke er akkurat, da caput tali signifikant kan forskydes ud af naviculares acetabulum. Det vil være mere akkurat, at beskrive det som et glideled med en elipsekurve.

Calcaneo-cuboideumleddet.

calcaneo-cuboideumleddet har en relativ flad overflade med en knoglepivot, der peger ud medialt på cuboideum. Pga. det ret flade tallerkenformede ledforbindelse, der bevæges omkring en medial pivotpunkt er calcaneo-cuboideumleddet ofte klassificeret som et glideled, men det er mere korrekt, at beskrive det som et pivot-glideled.

Led mellem naviculare og cuboideum.

I nogle tilfælde har naviculare en lille ledfacet, med en modstående ledflade superiomedialt på cuboideum.

Bevægelse i midttarsalleddet.

Bevægelse i leddet er komplekst. Tilbage i 1886 beskrev Meyer en “horisontal” bevægeakse, der løb næsten på langs af foden, hvorom næsten ren bevægelse i frontalplanet var mulig. Dette er i kontrast til hvad Elftman og Manter beskrev som en akse i det transverse plan (som midtfoden hos en chimpanse) hvor næsten ren bevægelse i sagitalplanet var mulig. I 1941 foretog Manter et studie af præparater (er blevet den mest almindeligt refererede), hvor han fastgjorde calcaneus til en metalstand og placerede stålstave gennem talus. For at vise bevægelse omkring staven, placerede han markører på stavene med forbindelse til glasplader over og under fod-præparaterne. Ved at benytte denne primitive teknik, noterede Manter at talo-naviculareleddet og calcaneo-cuboideumleddet fungerer som en enhed med treplansbevægelse, der sker omkring 2 separate akser: den skrå midttarsalledsakse og midttarsalleddets længdeakse.

Selvom Manters beskrivelse af akser (nævnt tidligere) er blevet bekræftet af senere undersøgelser, foretog Van Langelaan et præparatstudie af bevægelse i talo-naviculare- og calcaneo-cubiodeumleddene og fastslog gennemsnitsaksen for talo-naviculare til at ligge 14,1° til det sagitale plan og 38,5° til det transverse, mens den gennemsnitlige akse for calcaneo-cuboideumleddet ligger 2,7° til det sagitale plan og 51,9° til det transverse plan. Men selvom Van Langelaan studerede de 2 midttarsalled separat, argumenterer Nester et al at trods den større grad af bevægelse, der er mulig i talo-naviculareleddet, så bevæger talo-naviculare og calcaneo-cubiodeumleddene sig som en funktionel enhed, og derfor skal midttarsalleddets akse betegnes som en enkelt akse. For at bestemme denne akse foretog Nester et al en in vivo undersøgelse af 25 individer forsynet med refleksmarkører, som blev fanget af infrarøde kameraer, og fastslog at naviculare og cuboideum bevæges omkring en enkelt akse lokaliseret 29° til det sagitale plan og 37,9° til det transverse plan. Forfatterne fastslog, at fordi de ikke var i stand til at filtrere bevægelse i metatarso-cuneiformeleddene, må den aktuelle lokalitet af enkeltaksen være signifikant tættere på det sagitale plan.

Selvom enkeltaksekonceptet er valid og giver mulighed for yderligere tredimensional undersøgelse, så kan denne model ikke forklare låsning og oplåsning af midttarsalleddet, der sker henholdsvis i tidlig- og sen standfase.

Elftman demonstrerede, at ændringer i talo-naviculare- og calcaneo-cuboideumleddene ændrer lokalitet af deres individuelle akser. Det betyder, at det begrænser bevægelse, når midttarsalleddet er supineret og øger bevægelse, når midttarsalleddet er proneret.

Langdon et al fastslog i et sammenlignende studie af midttarsalledsanatomi hos chimpanser, moderne mennesker og forskellige urfolk, at en evolutionær remodelering af talus har skabt en øget frontal tvist af caput tali (eversion), som gør det muligt at opnå malalignment mellem talo-navicualere- og calcaneo-cuboideumakserne, når mediale længdebue løftes. Forfatterne noterede at hos chimpanser ligger talus´ hals tæt på det transverse plan og dets vinkel forbliver stort set uændret, uanset om midttarsalleddet er supineret eller proneret. Denne næsten horisontale vinkel hindrer låsning af midtfoden og giver mulighed for stor bevægelse i sagitalplanet (især dorsalfleksion) og fører til ustabilitet. Det menneskelige caput tali er everteret ca. 38°, som gør låsning og oplåsning af leddet muligt, mens akserne for talo-naviculare og calcaneo-cuboideum skifter.

Uanset bevægeaksernes lokalisation, så vil talus´ hals glide inferiort langs sustentaculum tali, når caput tali bevæges ud af acetabulum på naviculare. Bevægelse stoppes af stramning af senen fra m. tibialis posterior (der har sin stærkeste tilhæftning på tuberositas navicularis) og især også af springligamentet, som er et tæt og stærkt ligament mellem sustentaculum tali og distalt på calcaneus, der dækker hele plantare aspekt af naviculare. Springligamentet samles medialt med ligamentum deltoideum og lateralt med ligamentum bifurcatum (nederste del). Netter refererer til en fibrøs bruskagtig plade inde i springligamentet, der beskytter caput tali. Fordi springligamentet kun har få elastiske fibre, foreslår Davis, at det kaldes for slyngeligamentet, da det fungerer som en slynge, der stabiliserer den droppende caput tali.

120 Responses to “Ledbevægelse nr. 3: midttarsalleddet”

 1. purebred pitbull puppies for sale near me 30 oktober 2020 at 06:06 #

  usually posts some very exciting stuff like this. If youre new to this site

 2. Gulberg Islamabad 1 november 2020 at 22:20 #

  that will be the end of this report. Here you will come across some internet sites that we consider youll enjoy, just click the hyperlinks over

 3. thc vape juice 2 november 2020 at 22:11 #

  usually posts some incredibly intriguing stuff like this. If youre new to this site

 4. Muha Meds Blue Raspberry 1000mg 6 november 2020 at 10:00 #

  we like to honor quite a few other world wide web web sites around the internet, even if they arent linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out

 5. o-dsmt 10 november 2020 at 04:49 #

  below youll locate the link to some internet sites that we consider you need to visit

 6. Fire Herbal Incense 11 november 2020 at 11:25 #

  usually posts some incredibly fascinating stuff like this. If youre new to this site

 7. Buy Marijuana Online 11 november 2020 at 16:11 #

  we like to honor several other net web-sites on the net, even when they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out

 8. brazzers 13 november 2020 at 03:23 #

  that may be the end of this post. Right here you will come across some web-sites that we assume youll appreciate, just click the links over

 9. film 13 november 2020 at 06:11 #

  below youll find the link to some web pages that we think you should visit

 10. apps download for windows 7 16 november 2020 at 13:27 #

  usually posts some incredibly intriguing stuff like this. If youre new to this site

 11. Tips for Choosing A Winning Domain Name 19 november 2020 at 14:47 #

  usually posts some extremely exciting stuff like this. If youre new to this site

 12. pharmacy usa 22 november 2020 at 10:58 #

  we prefer to honor quite a few other internet websites on the internet, even though they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out

 13. CRAIGSLIST 28 november 2020 at 11:04 #

  we prefer to honor lots of other online sites around the net, even though they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out

 14. reviews canada 29 november 2020 at 00:36 #

  below youll come across the link to some web sites that we feel you’ll want to visit

 15. xero accounting 3 december 2020 at 09:15 #

  we like to honor quite a few other internet web-sites on the net, even though they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out

 16. WHERE TO BUY OPANA 40 MG ONLINE 6 december 2020 at 15:40 #

  we like to honor lots of other world wide web web pages on the internet, even though they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out

 17. داستان سکسی 6 december 2020 at 18:03 #

  usually posts some pretty exciting stuff like this. If youre new to this site

 18. 코인카지노 8 december 2020 at 06:56 #

  usually posts some incredibly fascinating stuff like this. If youre new to this site

 19. 퍼스트카지노 11 december 2020 at 00:23 #

  always a massive fan of linking to bloggers that I adore but dont get lots of link love from

 20. ecstasy 12 december 2020 at 19:31 #

  we prefer to honor several other net sites around the net, even though they arent linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out

 21. 코인카지노 15 december 2020 at 05:38 #

  usually posts some incredibly interesting stuff like this. If youre new to this site

 22. Gelato Strain 16 december 2020 at 06:27 #

  below youll uncover the link to some web pages that we think you’ll want to visit

 23. Angela White Porn 17 december 2020 at 14:52 #

  that is the end of this report. Here youll uncover some web pages that we believe youll value, just click the hyperlinks over

 24. Mink Individual Lashes 20 december 2020 at 04:56 #

  that may be the end of this report. Right here youll obtain some internet sites that we believe you will appreciate, just click the links over

 25. Waterproof Silicone Face Cleansing Brush 20 december 2020 at 05:33 #

  that could be the end of this report. Right here youll obtain some sites that we believe youll value, just click the hyperlinks over

 26. Champagne Color Makeup Brushes Set 20 december 2020 at 19:33 #

  usually posts some extremely fascinating stuff like this. If youre new to this site

 27. Waterproof Shimmer Lipstick 23 december 2020 at 23:25 #

  that will be the finish of this post. Here youll uncover some websites that we believe youll value, just click the hyperlinks over

 28. Elegant Pearls Hairband for Women 24 december 2020 at 05:29 #

  usually posts some really fascinating stuff like this. If youre new to this site

 29. Disposable Eyelash Brushes 25 december 2020 at 00:14 #

  below youll find the link to some websites that we assume it is best to visit

 30. norwaytoday 13 januar 2021 at 13:06 #

  we like to honor numerous other world wide web web sites around the web, even when they arent linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out

 31. 1xbet ug 23 januar 2021 at 00:40 #

  that could be the finish of this post. Right here you will uncover some web sites that we believe youll value, just click the hyperlinks over

 32. anal ease 23 januar 2021 at 10:43 #

  below youll obtain the link to some web-sites that we believe it is best to visit

 33. 우리카지노 23 januar 2021 at 17:23 #

  below youll uncover the link to some internet sites that we think you need to visit

 34. 메리트카지노 24 januar 2021 at 16:49 #

  we like to honor numerous other online web-sites around the net, even if they arent linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out

 35. اغانى شعبى 25 januar 2021 at 00:24 #

  that may be the finish of this report. Right here youll find some web-sites that we consider you will value, just click the links over

 36. Google 25 januar 2021 at 06:09 #

  That will be the finish of this post. Here youll obtain some web-sites that we think youll enjoy, just click the hyperlinks.

 37. Mining 2 februar 2021 at 10:29 #

  always a major fan of linking to bloggers that I really like but dont get lots of link appreciate from

 38. 퍼스트카지노 11 februar 2021 at 21:04 #

  below youll discover the link to some websites that we believe you ought to visit

 39. best cbd gummies 15 februar 2021 at 20:01 #

  below youll locate the link to some internet sites that we consider you must visit

 40. red maeng da kratom 17 februar 2021 at 15:18 #

  that may be the finish of this report. Here you will obtain some web-sites that we assume youll enjoy, just click the hyperlinks over

 41. cbd for sale 21 februar 2021 at 07:50 #

  usually posts some pretty interesting stuff like this. If youre new to this site

 42. BENSEDIN 10MG 25 februar 2021 at 14:32 #

  below youll uncover the link to some web-sites that we believe it is best to visit

 43. masturbation boys 27 februar 2021 at 10:52 #

  below youll locate the link to some internet sites that we consider you ought to visit

 44. 4-AcO DMT For Sale 27 februar 2021 at 19:59 #

  we like to honor many other internet web pages around the internet, even if they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out

 45. 메리트카지노 8 marts 2021 at 15:38 #

  we prefer to honor quite a few other world-wide-web web pages around the net, even if they arent linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out

 46. 퍼스트카지노 8 marts 2021 at 16:18 #

  we like to honor a lot of other online web pages on the internet, even though they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out

 47. safestore auto 13 marts 2021 at 09:39 #

  that would be the finish of this report. Here youll locate some web pages that we assume you will enjoy, just click the hyperlinks over

 48. app download for windows 10 14 marts 2021 at 13:43 #

  we prefer to honor many other web websites on the internet, even when they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out

 49. download free apps apk for windows 14 marts 2021 at 23:16 #

  we like to honor a lot of other net web sites around the web, even though they arent linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out

 50. games for pc download 15 marts 2021 at 04:52 #

  usually posts some quite fascinating stuff like this. If youre new to this site

 51. safestore auto 17 marts 2021 at 01:29 #

  we prefer to honor lots of other net sites on the internet, even if they arent linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out

 52. Herbal incense 31 marts 2021 at 17:21 #

  we like to honor quite a few other world wide web web pages around the net, even when they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out

 53. canada vs usa 1 april 2021 at 03:00 #

  usually posts some incredibly exciting stuff like this. If youre new to this site

 54. from canada to usa 5 april 2021 at 00:18 #

  usually posts some incredibly fascinating stuff like this. If youre new to this site

 55. buy cbd oils for sale europe 6 april 2021 at 20:29 #

  that is the finish of this report. Here youll come across some web sites that we think you will value, just click the links over

 56. delta 8 THC near me 9 april 2021 at 06:38 #

  we prefer to honor numerous other world wide web web pages on the internet, even though they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out

 57. 우리카지노 14 april 2021 at 21:38 #

  below youll locate the link to some web-sites that we believe you need to visit

 58. shipping container for sale near me 27 april 2021 at 01:59 #

  that is the end of this article. Here youll find some web pages that we feel youll enjoy, just click the links over

 59. burnaby bc 30 april 2021 at 05:50 #

  usually posts some very intriguing stuff like this. If youre new to this site

 60. best adam and eve toys 9 maj 2021 at 16:58 #

  we like to honor a lot of other world wide web websites on the web, even when they arent linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out

 61. vancouverbitcoinatm.net 11 maj 2021 at 20:25 #

  that may be the finish of this post. Right here youll find some internet sites that we feel youll enjoy, just click the hyperlinks over

 62. girl testing sex toys 16 maj 2021 at 04:27 #

  that would be the end of this post. Here youll discover some websites that we feel youll enjoy, just click the hyperlinks over

 63. sex toys 24 maj 2021 at 12:30 #

  always a large fan of linking to bloggers that I like but dont get a lot of link like from

 64. vibrator 25 maj 2021 at 09:25 #

  always a huge fan of linking to bloggers that I love but dont get quite a bit of link enjoy from

 65. heavy water for sale 27 maj 2021 at 01:34 #

  that could be the end of this post. Here youll obtain some web pages that we think youll enjoy, just click the hyperlinks over

 66. rifle for sale 1 juni 2021 at 09:06 #

  usually posts some pretty fascinating stuff like this. If youre new to this site

 67. sex education 5 juni 2021 at 01:54 #

  usually posts some quite fascinating stuff like this. If youre new to this site

 68. self thrusting vibrator 6 juni 2021 at 14:10 #

  below youll obtain the link to some sites that we believe you should visit

 69. rechargeable vibrator 13 juni 2021 at 10:05 #

  that is the finish of this report. Right here youll uncover some web pages that we believe you will appreciate, just click the hyperlinks over

 70. best g spot vibrators 15 juni 2021 at 21:25 #

  we like to honor quite a few other world wide web web pages on the internet, even though they arent linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out

 71. Best software 17 juni 2021 at 00:50 #

  we like to honor lots of other online web pages on the net, even when they arent linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out

 72. PULVERIZER 17 juni 2021 at 08:58 #

  that could be the end of this report. Here youll come across some web sites that we believe youll value, just click the links over

 73. RV Tire Repair Near Me 25 juni 2021 at 19:28 #

  This site really has all the information I needed about this subject and didnít know who to ask.

 74. stroker 3 juli 2021 at 13:42 #

  usually posts some extremely fascinating stuff like this. If youre new to this site

 75. weed near me 5 juli 2021 at 07:12 #

  always a major fan of linking to bloggers that I adore but dont get a lot of link enjoy from

 76. weed near me 6 juli 2021 at 00:11 #

  we like to honor many other world wide web internet sites around the internet, even when they arent linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out

 77. MUT 9 juli 2021 at 11:46 #

  we prefer to honor lots of other world wide web web pages on the net, even if they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out

 78. Ball Python For Sale 14 juli 2021 at 23:43 #

  usually posts some incredibly interesting stuff like this. If youre new to this site

 79. Buy guns online discreetly 26 juli 2021 at 04:02 #

  we prefer to honor lots of other online web-sites on the net, even when they arent linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out

 80. Buy Heroin Online 29 juli 2021 at 13:12 #

  we prefer to honor lots of other web sites around the internet, even when they arent linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out

 81. Spec Home Contractor Durango Colorado 1 august 2021 at 03:29 #

  This is the perfect blog for anybody who wants to understand this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I actually would want toÖHaHa). You certainly put a fresh spin on a subject that has been discussed for ages. Great stuff, just excellent!

 82. personal wand massager 12 august 2021 at 09:18 #

  below youll locate the link to some web sites that we think you need to visit

 83. canadapharmacycanada.com 14 august 2021 at 23:27 #

  we like to honor several other internet internet sites around the internet, even though they arent linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out

 84. buy weed in Cyprus 22 august 2021 at 03:57 #

  we like to honor many other world wide web internet sites around the web, even though they arent linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out

 85. vibrating underwear 23 august 2021 at 11:22 #

  we like to honor lots of other online internet sites around the web, even if they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out

 86. thrusting male p spot vibe 23 august 2021 at 15:03 #

  that could be the finish of this article. Here you will uncover some sites that we consider youll enjoy, just click the hyperlinks over

 87. service in canada 24 august 2021 at 09:14 #

  that will be the end of this report. Here you will discover some web pages that we assume youll enjoy, just click the links over

 88. MILF Porn 28 august 2021 at 23:17 #

  below youll find the link to some web sites that we consider it is best to visit

 89. p spot massagers 29 august 2021 at 19:21 #

  always a significant fan of linking to bloggers that I adore but dont get quite a bit of link really like from

 90. Google 31 august 2021 at 13:35 #

  We like to honor many other web web-sites around the net, even if they arent linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out.

 91. 99defi P2P platfrom 1 september 2021 at 11:14 #

  below youll discover the link to some internet sites that we assume you need to visit

 92. site de streaming 3 september 2021 at 04:46 #

  we like to honor several other world-wide-web web pages on the web, even if they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out

 93. 메이저놀이터 10 september 2021 at 23:48 #

  we like to honor numerous other net web-sites around the web, even if they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out

 94. 피망포커머니 11 september 2021 at 07:14 #

  below youll find the link to some web sites that we assume you should visit

 95. free download for windows 10 24 september 2021 at 12:59 #

  that may be the end of this report. Here you will uncover some sites that we consider youll value, just click the hyperlinks over

 96. pc games for windows 7 24 september 2021 at 20:58 #

  always a huge fan of linking to bloggers that I like but dont get a lot of link like from

 97. Agence de publicite 27 september 2021 at 04:21 #

  we prefer to honor many other online web sites around the internet, even when they arent linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out

 98. Pinball Machines for Sale 30 september 2021 at 11:56 #

  we prefer to honor quite a few other net sites around the net, even if they arent linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out

 99. Sprinter Fabrication 1 oktober 2021 at 16:43 #

  You have made some good points there. I checked on the internet for more information about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 100. Mac air akku reparatur jona 1 oktober 2021 at 16:49 #

  always a large fan of linking to bloggers that I adore but dont get a lot of link really like from

 101. Tanzania safari Serengeti 3 oktober 2021 at 13:24 #

  below youll locate the link to some websites that we think you should visit

 102. Bus Interior 4 oktober 2021 at 16:47 #

  I like it whenever people get together and share ideas. Great blog, keep it up!

 103. www.myloweslife.com 8 oktober 2021 at 04:10 #

  below youll discover the link to some web pages that we assume you’ll want to visit

 104. buy nembutal online 15 oktober 2021 at 01:58 #

  always a significant fan of linking to bloggers that I appreciate but dont get a great deal of link adore from

 105. Commercial Cameras 18 oktober 2021 at 22:48 #

  Good information. Lucky me I came across your website by chance (stumbleupon). I have bookmarked it for later!

 106. RV Countertops 19 oktober 2021 at 17:13 #

  Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this write-up and the rest of the site is really good.

 107. Fennec Fox for Sale 21 oktober 2021 at 22:57 #

  usually posts some incredibly exciting stuff like this. If youre new to this site

 108. stock market today 28 oktober 2021 at 02:44 #

  we prefer to honor quite a few other web web pages around the net, even when they arent linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out

 109. Commercial Floor 30 oktober 2021 at 21:02 #

  Everything is very open with a really clear clarification of the issues. It was definitely informative. Your site is very useful. Many thanks for sharing!

 110. Truck Upholstery 3 november 2021 at 05:56 #

  You’re so interesting! I do not think I’ve truly read something like this before. So wonderful to discover someone with a few original thoughts on this subject. Seriously.. thanks for starting this up. This web site is something that is needed on the internet, someone with a bit of originality!

 111. Commercial Tires 4 november 2021 at 09:37 #

  Itís difficult to find educated people in this particular topic, but you seem like you know what youíre talking about! Thanks

 112. Kenya Gorilla Trekking 5 november 2021 at 16:31 #

  below youll obtain the link to some internet sites that we think you ought to visit

 113. Apetamin Syrup 200ml Online 8 november 2021 at 21:44 #

  that could be the finish of this article. Right here youll discover some web sites that we feel you will value, just click the hyperlinks over

 114. tropical punch strain 9 november 2021 at 07:59 #

  we like to honor a lot of other web internet sites around the internet, even when they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out

 115. Camper Windshield 12 november 2021 at 13:56 #

  Howdy! This article could not be written much better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I am going to send this article to him. Pretty sure he’s going to have a great read. I appreciate you for sharing!

 116. testosterone booster 23 november 2021 at 02:23 #

  that may be the end of this write-up. Right here youll locate some web sites that we think you will appreciate, just click the hyperlinks over

 117. Commercial Washing 26 november 2021 at 19:57 #

  Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you, However I am experiencing problems with your RSS. I donít know the reason why I can’t subscribe to it. Is there anyone else having similar RSS problems? Anyone that knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

 118. Trailer Bathrooms 26 november 2021 at 22:40 #

  I seriously love your website.. Excellent colors & theme. Did you make this amazing site yourself? Please reply back as Iím planning to create my own blog and want to find out where you got this from or just what the theme is named. Cheers!

 119. virtual visa card buy with cryptocurrency 1 december 2021 at 01:26 #

  below youll uncover the link to some web sites that we believe it is best to visit

 120. audiobooks in Russian online free 1 december 2021 at 14:41 #

  that will be the end of this post. Right here youll locate some internet sites that we assume youll appreciate, just click the hyperlinks over


Leave a Reply